ایزو چیست و از کجا ایزو بگیریم؟ + مراحل دریافت

ایزو چیست؟

ایزو چیست؟

ایزو یا همان ISO مخفف یک عبارت و نام یک سازمان خصوصی اما معتبر در کل دنیا می‌باشد. International Organization for Standardization مخفف این عبارت را iso می‌نامند که در زبان فارسی با نام ایزو، آن را می‌خوانیم.

اما ایزو چیست؟
با نگاهی به عبارت لاتین و اصلی که ایزو مخفف شده آن است، متوجه می‌شویم که پای یک سازمان بین‌المللی استانداردسازی در میان است. پس متوجه می‌شویم که ایزو یک سازمان است. این سازمان ۱۴۷ عضو از کشورهای مختلف دنیا را داراست.

فعالیت سازمان ایزو در راستای سهولت ارتباط بین تمام مردم دنیا و کسب‌وکارها می‌باشد. در واقع خیلی از کسب‌وکارها برای اینکه به روند کاری خودشان اعتبار بیشتری ببخشند، برای دریافت iso اقدام می‌کنند. آن‌ها از این گواهینامه به‌عنوان یک مدرک معتبر و موجب افتخارات مجموعه‌شان یاد می‌کنند.

به دنبال شناخت بیشتر مفهوم ایزو و پاسخ این سوال که ایزو چیست؟ باید خدمتتان عرض کنیم که عبارت iso از عبارت یونانی isos می‌آید. معنای این عبارت در زبان یونانی، همان برابری است. در واقع همان کاری که سازمان ایزو در کل دنیا انجام می‌دهد.

این سازمان با هدف یکپارچه‌سازی تمامی کارهای مربوط به تولید و توسعه محصولات و خدمات مختلف، فعالیت می‌کند. در واقع استانداردهایی که ایزو وضع می‌کند، با نگاهی بر قوانین درست و اصولی تمامی کشورها ارائه شده و پایبندی به این استانداردها، کیفیت محصول و خدمات نهایی مجموعه‌های تولیدکننده و ارائه‌دهنده خدمات را بالا خواهد برد.

خوب؛ گمان می‌کنیم که حالا متوجه شدید که ایزو چیست؟ اما خود ایزو می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد.

کما اینکه روش‌ها و راه‌های دریافت این گواهینامه نیز بسیار متفاوت خواهند بود. در کل، ایزو یک بحث بسیار گسترده است که در ادامه سعی داریم به آن بپردازیم. پیشنهاد می‌کنیم که برای آشنایی با گواهینامه و استاندارد ایزو، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید:

اهمیت ایزو
اهمیت ایزو برای سازمان‌ها چیست؟

 

اهمیت ایزو برای سازمان‌ها

همان‌طور که در بخش ایزو چیست؟ خدمتتان عرض کردیم، ایزو سازمانی است که در زمینه استانداردسازی تمامی محصولات و خدمات فعالیت می‌کند.

خیلی‌ها تصور می‌کنند که استاندارد وضع شده توسط این سازمان معمولاً بسیار محدود است. اما جالب است بدانید که ایزو هزاران استاندارد وضع می‌کند. به‌طوری‌که تمامی محصولات و خدمات ارائه شده در کل دنیا، بتوانند شامل این استانداردها شوند.

اما ایزو چیست و چه اهمیتی برای سازمان‌ها دارد؟ و اینکه اصلا چرا باید ایزو دریافت کنیم. ببینید؛ داستان خیلی ساده است.

وقتی سازمانی ایزو و گواهینامه خاصی را دریافت می‌کند، در واقع طی این گواهینامه، تعهد و پایبندی خود را به اصول انسانی، طبیعی و اجتماعی موجود در جامعه اعلام می‌دارد. به همین دلیل است که هر سازمان و یا مجموعه، در صورت برخورداری از هر ایزویی، دست‌کم یک پله از هم‌رده‌های خود بالاتر است.

نکته خیلی جالب درباره سوال گواهینامه‌ی ایزو این است که هر ایزو و گواهینامه استانداردی که ارائه می‌شود، با یک کد تعریف می‌گردد.

به عنوان مثال یک ایزو با یک کد خاص، برای تعهد به کیفیت، یا مثلاً کد دیگر برای پایبندی به اصول حفاظت از محیط زیست و غیره ارائه می‌گردد. به هر حال هر مجموعه با توجه به فیلد فعالیت خود، می‌تواند ایزو و یا ایزوهای متناسب با فعالیت خود را دریافت نموده و نهایتا اعتبار برند خود را در سطح کشوری و یا بین‌المللی، بالا ببرد.

حقیقتاً مراحل دریافت ایزو، پروسه آسانی نیست. از این رو معمولا دریافت این گواهینامه از جانب هر مجموعه، مهر و سند معتبری است بر کیفیت بالای کار و محصولات آن برند نام برده.

 

انواع گواهینامه ایزو چیست؟

به دنبال بحث بالا، قبلا هم خدمتتان عرض کردیم که گواهینامه‌های ایزو انواع مختلفی دارند. در واقع هر یک از این گواهینامه‌ها برای سازمان‌ها، اصناف و مجموعه‌های خاصی تعریف می‌شوند. اما به‌طورکلی می‌توانیم انواع گواهینامه‌های ایزو را به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم‌بندی نماییم.

نمونه‌های عمومی همان مواردی هستند که اکثر مجموعه‌ها می‌توانند آن‌ها را دریافت کنند. اما نمونه‌های اختصاصی منحصراً برای یک سری فعالیت‌ها تعریف شده‌اند. در ادامه به ذکر نام انواع گواهینامه‌های ایزو می‌پردازیم :

  • گواهینامه ایزو برای شرکت‌های خدماتی
  • گواهینامه ایزو برای کارخانه‌های تولیدی
  • گواهینامه ایزو برای شرکت‌های پیمانکاری
  • گواهینامه ایزو برای صنایع غذایی
  • گواهینامه ایزو برای مراکز آموزشی
  • گواهینامه ایزو برای مراکز درمانی
  • گواهینامه ایزو برای رستوران‌ها
  • گواهینامه ایزو برای هتل‌ها
  • گواهینامه ایزو برای نشریات
  • گواهینامه ایزو برای صنعت نفت و گاز
  • گواهینامه ایزو برای آزمایشگاه‌ها
  • گواهینامه ایزو برای صنایع معدنی
  • گواهینامه ایزو برای شرکت‌های تبلیغاتی
  • گواهینامه ایزو برای شرکت‌های ساختمانی
  • گواهینامه ایزو برای صنایع کامپیوتری
  • گواهینامه ایزو برای صنعت خودرو

 

تعریف‌های ایزو برای پیاده‌سازی استانداردهای iso

برای دسترسی کامل به پاسخ این سوال که ایزو چیست؟ و پیاده‌سازی استانداردهای ایزو، شما باید با یک سری تعاریف و مفاهیم ابتدایی و مهم در این گواهینامه آشنا شوید. در ادامه به شرح هرکدام از رایج‌ترین اصطلاحات و تعاریف ایزو برای پیاده‌سازی iso می‌پردازیم:

  • کیفیت: یکی از فاکتورهای تحت بررسی در پروسه دریافت گواهینامه ایزو، کیفیت است. استاندارد ایزو نیز کیفیت را بدین‌گونه تعریف می‌کند که به مقادیر و حدود تأمین نیازها و الزامات مشتری، کیفیت گفته می‌شود. یادتان باشد که نیازها، خواسته‌ها و الزامات و هر فاکتور دیگری که در این بخش به آن اشاره شده است، فاکتورهای کاملاً نسبی هستند که با توجه به سلیقه و خواست مشتری محصولات و خدمات مورد نظر، متغیر خواهند بود.
  • عرضه‌کننده: به افراد، مجموعه، سازمان‌ها و تولیدکننده‌هایی گفته می‌شود که پروسه عرضه و ارائه محصول را انجام می‌دهند.
  • مشتری: به افراد و یا سازمان‌هایی گفته می‌شود که محصولات موردنظر را خریداری و یا دریافت می‌نمایند و سپس فرایندهای خاصی را بر روی آن‌ها انجام می‌دهند.
  • روش اجرایی: به راه‌حل‌هایی گفته می‌شود که برای انجام یک کار، ارائه می‌گردند. روش اجرایی معمولاً کلی است و می‌تواند انواع مختلفی هم داشته باشد.
  • دستورالعمل: دستورالعمل‌ها، راهکارهای جزئی‌تری برای انجام یک کار هستند. در واقع دستورالعمل‌ها فرمان‌هایی هستند که شخص را مستقیماً برای انجام کاری راهنمایی می‌کنند.
  • عدم انطباق: هر گونه عدم تطبیق و عدم هماهنگی در زمینه استانداردها، دستورالعمل‌ها و قوانین و مقررات برای یک نیازمندی را عدم انطباق می‌گویند.
  • اقدام اصلاحی: تمامی فعالیت‌ها و بررسی‌هایی که با هدف جستجوی مشکل و برطرف نمودن آن انجام می‌شود را اقدام اصلاحی می‌نامند.
  • اقدام پیشگیرانه: هرگونه فعالیت و کار که از بروز مشکل در آینده محصول و خدمات جلوگیری می‌کند را اقدام پیشگیرانه می‌نامند.

 

چرا باید ایزو دریافت کنیم؟

طبیعتاً بعد از اینکه به پاسخ سؤالات بالا رسیدید و ویژگی‌های گواهینامه ایزو را شناختید، با این سوال مواجه خواهید شد که اصلاً چرا باید ایزو دریافت کنیم؟ یا اصلا ضرورت دریافت ایزو چیست؟

پاسخ این سؤال ساده است. چرا که فواید و مزیت‌های ایزو، آن‌قدر برای مشاغل و کسب‌وکارها زیاد است که هرکسی را برای دریافت iso، وسوسه می‌کند.

در ادامه به مزیت‌های ایزو چیست خواهیم پرداخت:

  1. ایزو رضایتمندی مشتری را افزایش می‌دهد: استانداردهایی که ایزو تعریف می‌کند، شما را وادار می‌کند تا کیفیت محصولات و خدمات خود را به حد بالایی برسانید. همین موضوع باعث می‌شود که مشتریان شما نیز از شما و محصولاتتان رضایت بیشتری داشته باشند.
  2. ایزو شرایط را برای ورود به بازارهای جدید و جهانی فراهم می‌کند: مزیت دیگر ایزو، معرفی محصول شما در بازار جهانی است. استانداردهای تعریف شده و اعتبار ایزو، باعث می‌شود که موانع موجود در مسیر ورود به بازارهای جهانی، برای شما کنار زده شوند.
  3. ایزو باعث بهینه‌سازی هزینه‌ها می‌شود: در کل یکی از وظایف ایزو این است که فرایند تولیدات محصول را تا حد قابل‌توجهی بهینه کند. همین امر نیز سبب صرفه‌جویی در هزینه‌های مربوط به تولید خواهد شد.
  4. ایزو آسیب‌های احتمالی محصول به محیط‌ زیست را خنثی می‌کند: در واقع یکی از وظایف ایزو همین است که از بروز آسیب ناشی از تولید محصولات مختلف به طبیعت و محیط‌زیست، جلوگیری کند.
  5. ایزو توجه بخش گسترده‌ای از بازار را به سمت شما جلب می‌کند: بله؛ طبیعتاً دریافت گواهینامه ایزو، مهر معتبر و تأییدی بر کیفیت بالای کار شماست. همین موضوع باعث می‌شود که توجه اکثر مشتریان بازار به سمت شما و محصولتان جلب شود.

 

مهم‌ترین استاندارد‌های ایزو چیست؟

گفته بودیم که ایزو استانداردهای مختلفی دارد. در ادامه به معرفی و شرح مهم‌ترین استانداردهای ایزو خواهیم پرداخت:

سیستم مدیریت كیفیت ISO 9001

سیستم مدیریت کیفیت iso 9001، سیستمی است که بر روی بهبود کیفیت محصول و یا خدمات یک سازمان و یا یک مجموعه نظارت دارد. این سیستم مدیریت از سوی سازمان جهانی استاندارد گردآوری و ارائه شده است.

این سازمان اصل ماجرا را بر پایة بهبود مستمر تولید و رضایت مشتری بنا نهاده است. البته جالب است بدانید که این سیستم در سال 2015 ویرایش شده و موارد جدیدی به آن اضافه گردیده است.

 

استاندارد رضایت مشتری ISO 10002

این استاندارد با توجه به نامی که بر روی آن گذاشته در مسیر جلب رضایت مشتری است. مطمئناً در این زمینه شکایت‌هایی نیز وجود دارد که برای مدیریت بهتر این شکایات و جلوگیری از بروز هرگونه شکایت دیگر، چارچوب‌های وضع شده در ISO 10002 گزینه‌های بسیار کاربردی خواهند بود.

 

استاندارد پایش و اندازه‌گیری رضایت مشتریان (ISO 10004:2012)

این ایزو به عنوان مکملی برای ایزو 10001، ایزو 10002 و ایزو 10003، معرفی می‌شود. کلیت این ایزوها در مسیر کاهش و یا از بین بردن نارضایتی‌های احتمالی و یا موجود مشتری درباره محصول، فعالیت می‌کنند.

 

سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000:2005 & HACCP

این ایزو درباره انواع مواد غذایی و سلامت آن‌ها مطرح می‌شود. در واقع سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، همان مقرراتی است که به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا بتوانند تمامی خطرهایی که ممکن است در روند تولید و تهیه انواع مواد غذایی به وجود آید را خنثی نمایند.

 

استاندارد HALAL (غذای حلال)

این استاندارد در ارتباط با حلال بودن مواد غذایی مطرح می‌شود. سازمان و یا تولیدکننده‌ای که این ایزو را دریافت می‌کند، حق دارد که محصولات حلال خود را به بیش از یک‌چهارم جمعیت کل دنیا عرضه کند.

قوانین و چارچوب‌هایی که برای ارائه تأییدیه حلال، لحاظ می‌شوند بسیار سخت‌گیرانه و محدود هستند. از این رو برخورداری از چنین گواهینامه‌ای، ارزش مالی بسیار زیادی برای برند مربوطه به ارمغان خواهد آورد. کمااینکه جمعیت مسلمانان حاضر در کل دنیا که علاقه به غذای حلال دارند هم کم نیست.

 

سیستم مدیریت زیست‌محیطی ISO 14001

این ایزو، جنبه‌های خطرناک زیست‌محیطی فعالیت‌های مجموعه و سازمان‌های مختلف نشانه می‌گیرد. در واقع هر سازمان و یا تولیدکننده و ارائه‌دهنده خدماتی، با کمک دریافت این ایزو، می‌تواند مهر تأییدی بر سلامت فعالیت‌های خود در ارتباط با محیط‌زیست ارائه دهد.

ISO 14001 بر کاهش آلاینده‌هایی که در مسیر تولید انواع محصولات مختلف پدیدار می‌شوند، نظارت می‌کند.

 

سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی OHSAS 18001:2007

این ایزو شامل روش‌ها و راهکارهایی است که صاحبان مشاغل مختلف با کمک آن می‌توانند خطرها و مشکلات بهداشتی محیط کاری خود را شناسایی نموده و آن‌ها را به حداقل برسانند.

برای آشنایی با این اصل پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ی اصول ایمنی در محیط کار را مطالعه نمایید.

 

سیستم مدیریت یکپارچه IMS

IMS یک گواهینامه است و فقط به سازمان‌هایی داده می‌شود که سه استاندارد 9001، 14001 و 18001 را دریافت کرده باشند.

 

استاندارد قطعه‌سازان خودرو ISO/TS 16949:2009

این ایزو به صنایع اتومبیل‌سازی در کل دنیا مربوط می‌شود. شرکت‌های خودروسازی، تأمین‌کنندگان داخلی و خارجی، می‌توانند از این ایزو برای توسعه استاندارد سیستم‌های كیفیت خودشان استفاده کنند.

 

ارزیابی برند بر مبنای استاندارد ISO 10668:2010

همان‌طور که از نام این ایزو مشخص است، این گواهینامه به بررسی ارزش یک نام تجاری یا همان برند می‌پردازد چرا که این روزها، برندها و نام تجاری شرکت‌ها و مجموعه‌ها، جزو سرمایه‌های آن‌ها محسوب می‌شوند و وجود چنین گواهینامه در لیست ایزوهای مهم، ضرورت دارد.

 

CE Marck

این ایزو در زمینه صادرات به کشورهای اروپایی مطرح شده است. در واقع CE Marck یک استاندارد در ارتباط با صادرات، برای اتحادیه اروپا تعریف می‌شود.

 

استاندارد آزمایشگاه‌های اندازه‌گیری ISO 17025:2005

این استاندارد نیز شامل چهارچوب‌ها و قوانینی است که صلاحیت فعالیت آزمایشگاه‌ها را تعیین می‌کند.

 

مراحل دریافت و اخذ گواهی‌نامه ایزو چیست؟

  • سازمان و یا مجموعه متقاضی برای دریافت ایزوی موردنظر به یک شرکت مشاور ایزو نیاز دارد.
  • از این رو سازمان و یا مجموعه متقاضی ابتدا باید یک فرم پرسش‌نامه را پر کند. این فرم برای برآورد هزینه مشاوره و آشنایی و بررسی ماهیت سازمان می‌باشد.
  • حالا زمان این است که ضمن ارائه پیش‌فاکتور، قرارداد موردنظر بین شرکت مشاور ایزو و سازمان متقاضی امضا شود.
  • بعد از عقد قرارداد، مشاور مربوطه در راستای آشنایی با مدیران سازمان و نحوه عملکرد ایزو، باید جلسات مختلفی را برگزار نماید.
  • طی این جلسات معمولاً سیستم مدیریت کیفیت مطلوب با توجه به زمینه فعالیت سازمان باید طراحی شود. پس طراحی این سیستم و ارائه راهکارهای مناسب برای اجرای استانداردهای مورد نیاز، مسئولیت‌ها هر فرد باید به او دیکته شود.
  • حالا زمان آموزش است. تمامی پرسنل سازمان متقاضی باید با الزامات و استانداردهای ایزو آشنایی پیدا کنند تا بتوانند این استانداردها و الزامات را در تمامی واحدها به مرحله اجرا برسانند.
  • حالا نوبت یک پیش ممیزی خواهد بود. این پیش ممیزی با هدف بررسی آمادگی سازمان انجام خواهد شد.
  • بعد از پیش ممیزی، باید مرجع صدور گواهینامه انتخاب شده و عقد قرارداد انجام شود.
  • بعد از عقد قرارداد، روز ممیزی تعیین می‌شود.
  • در نهایت ممیزی در روز مشخص شده، در دو مرحله انجام خواهد شد.

 

iso چیست؟
گواهینامه iso چیست؟

روش اخذ فوری گواهینامه ایزو چیست؟

همانطور که اشاره نمودیم ایزو یکی از شناخته شده‌ترین استانداردهای بین‌المللی است که برای سیستم‌های مدیریت کیفیت صادر می‌گردد. ازاین‌رو بسیاری از تولیدکنندگان به دنبال اخذ فوری این استاندارد هستند.

در این راستا باید بگوییم اخذ گواهینامه ایزو فوری امکان‌پذیر است و لذا کاربرانی که فرصت کمی برای شرکت در مناقصات دارند می‌توانند این گواهینامه را سریعاً اخذ کنند. اما روش اخذ فوری گواهینامه ایزو چگونه است؟

بهترین راه در چنین مواقعی، آشنایی با روش اخذ فوری گواهینامه ایزو است تا بتوانید به بهترین شکل ممکن در مناقصات و قراردادها برنده شوید.

بنابراین اگر می‌خواهید در مناقصات کشورهای همسایه شرکت کنید یا محصولاتی را به این کشورها صادر نمایید و برای این پروسه‌ها به دنبال گواهینامه ایزو کم‌هزینه هستید این گزینه بهترین راهکار برای شما است.

برای اخذ این نوع ایزو به مدارکی نظیر نام و نشان شرکت، نوع فعالیت، لوگوی شرکت و آدرس سازمان نیاز دارید.

همچنین اگر مرجع صدور شما تحت اعتبار IAF است باید مدارک دیگری مثل اساسنامه شرکت، پروانه کسب حقیقی و فرم پرسش‌نامه پر شده را هم ارائه دهید.

لازم به ذکر است بدانید اخذ چنین ایزویی به‌صورت غیرحضوری است. همچنین باید متذکر شویم زمانی این ایزو صادر می‌شود که سازمان مربوطه الزامات استاندارد را داشته باشد. برای اخذ ایزو فوری باید به سراغ سازمان‌هایی بروید که پروانه رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین اعتبار IAF یا ASCB را دارند.

البته قبل از اقدام برای اخذ فوری ایزو حتماً با افراد خبره و متخصصی که در این زمینه تجربه لازم دارند مشاوره بگیرید.

نکته مهم دیگر این است که حتما درخواست خود را در CBهای خصوصی ثبت کنید که اعتبار جهانی دارند. از این طریق، هم می‌توانید استعلام بگیرید و هم هزینه کمتری برای ایزو بپردازید.

 

مراحل اخذ گواهینامه ایزو چیست؟

باتوجه‌به اینکه سازمان‌های مختلفی به دنبال اخذ این گواهینامه هستند مراحل اخذ گواهینامه ایزو نیز متفاوت می‌باشد. از طرف دیگر شرکت‌های مشاوره ایزوی مختلفی نیز مشغول به کار هستند.

به همین دلیل، در حال حاضر مراحل مختلفی برای اخذ این گواهینامه وجود دارد. ولی اغلب سازمان‌های متقاضی اخذ این گواهینامه باید مراحل زیر را طی کنند:

  • سازمان مربوطه باید فرم پرسش‌نامه را تکمیل کند. این مرحله به‌منظور مشخص‌کردن ماهیت شرکت برای شرکت مشاوره است تا بتواند هزینه‌های این گواهینامه را تخمین بزند.
  • در مرحله بعد پیش‌فاکتور و نامه عقد قرارداد با شرکت مشاوره ایزو باید ارسال شود.
  • شرکت مشاور ایزو باید با مدیران شرکت متقاضی آشنا شود و برای معرفی اهمیت گواهینامه ایزو جلسه‌ای برگزار کند.
  • پاس‌کردن الزامات استاندارد. هر سازمانی که قصد اخذ ایزو دارد باید الزامات استاندارد را فراهم کند. این استاندارد دارای بندها و الزاماتی است که در زمان صدور ایزو حتماً باید مشاهده شوند. لذا تمام سازمان‌های متقاضی باید این استانداردها و الزامات سیستم مدیریت کیفیت را طراحی و سپس برای اجرای آن در سازمان، راهکارهایی پیاده کنند. همچنین مسئولیت هر شخصی که در اخذ این استاندارد، نقشی دارد مشخص شود.
  • مرحله بعدی، آموزش و آشنایی پرسنل سازمان متقاضی، آموزش‌های لازم با استاندارد ایزو و سیستم مدیریت کیفیت است. پس از آن، تمام واحدها و پرسنل سازمان باید این استاندارد و الزامات مربوط به آن را پیاده‌سازی کنند.
  • پس از اجرای بندها و الزامات استاندارد، شرکت و سازمان متقاضی آماده پیش ممیزی می‌شود.
  • سپس باید مرجع صدور گواهینامه و عقد قرارداد انتخاب شود. در این مرحله پیشنهاد می‌کنیم حتماً یک مرجع صدور (CB) معتبر انتخاب نمایید. این مرجع باید اعتبارهایی نظیر IAF و یا ASCB را داشته باشد.
  • روز ممیزی تعیین شود.
  • ممیزی در دو مرحله انجام گیرد.

 

نحوه تشخیص گواهینامه ایزو معتبر و فیک

تا به اینجای محتوا شما متوجه شدید که ISO چیست اما جالب است بدانید که ایزو می تواند فیک هم باشد.

پس علاوه بر دانستن پاسخ این سوال که ایزو چیست، نیاز است که شما توانایی شناخت ایزو معتبر و فیک را هم داشته باشید.

به تشخیص گواهینامه ایزوی معتبر از فیک بسیار ساده است.

اما بااین‌حال بسیاری از کاربران، در تشخیص آن مشکل دارند. در این راستا به چند نکته اشاره می‌کنیم که به شما کمک می‌کند گواهینامه ایزوی اصل را از تقلبی تشخیص دهید:

  • از آنجایی که سازمان‌ها و ارگان‌های زیادی به این گواهینامه نیاز دارند شرکت‌های مشاوره مختلفی در کشور راه‌اندازی شده‌اند که این گواهینامه را صادر می‌کنند. لذا تشخیص اعتبار شرکت مشاوره و صدور ایزو یکی از اولین اقدامات برای شناخت ایزوی تقلبی از اصل است. بنابراین قبل از اقدام اخذ این گواهینامه مطمئن شوید شرکت مشاوره موردنظر، معتبر است یا خیر.
  • کاربران برای دریافت گواهینامه ایزوی اصل حتماً باید آن را از مراکز CB تحت اعتبار ABها دریافت کنند. اگر مشاهده نمودید صدور این گواهی‌نامه برایتان ارزان تمام می‌شود حتماً به اصل بودن آن شک کنید. چرا که اخذ این گواهینامه دارای هزینه‌های مختلفی مثل هزینه مشاور، CB و AB است. همچنین نوسانات دلار بر روی آن تأثیر می‌گذارد. پس باید دقت کنید هزینه ایزو در زمان تحویل مشتری نباید ناچیز باشد.
  • نکته بعدی برای اخذ گواهینامه ایزوی اصل این است که شرکت مشاوره و صدور ایزو باید پروانه رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت را داشته باشد. لذا در زمان مراجعه به شرکت مربوطه حتماً توجه کنید این شرکت پروانه رسمی مدیریت و بهبود کیفیت را داشته باشد. شرکت‌های بدون این پروانه، غیرمعتبر هستند و گواهینامه‌ای که صادر می‌کند هم اعتباری ندارد.
  • داشتن اعتبار AB یکی دیگر از نشانه‌های شرکت‌های صادرکننده ایزوی معتبر است. لذا رجیستری کردن یک سایت انگلیسی‌زبان تنها شاخصه اعتبار این گواهینامه نیست. حتماً باید دقت کنید در کنار این سایت، اعتبارهای CB و AB نیز ذکر شود.

 

گواهینامه ISO
ISO certificate

 

از چه مرجعی گواهینامه ایزو بگیریم؟

با توجه به مطالب بالا می‌توان نتیجه گرفت بهترین مرجع اخذ این گواهینامه مراجعی هستند که تحت اعتبار IAF یا ASCB باشند.

همچنین شرکت‌هایی که خدمات مشاوره گواهینامه ایزو را ارائه می‌دهند هم باید دارای پروانه باشند. سازمان صنعت، معدن و تجارت باید این مراکز و شرکت‌ها را تأیید کرده باشد.

با این راهکار، هم مشاوران می‌توانند پاسخگوی کاربران باشند و هم کاربران می‌توانند مطالبات خود را استعلام و پیگیری کنند.

 

 

چه مدارکی برای دریافت گواهینامه ایزو نیاز است؟ (مدارک لازم برای اخذ گواهینامه ایزو)

مدارک موردنیاز برای اخذ گواهینامه ایزو شامل دو قسمت است که عبارت‌اند از:

  • مدارک فنی و تخصصی: این مدارک شامل فرم‌ها، مستندات، نام شرکت، آدرس دفتر مرکزی، حوزه فعالیت شرکت، دستورالعمل‌های پیاده‌سازی استاندارد، چارت سازمانی، روش‌های اجرایی، نتایج ممیزی و … می‌باشد.
  • مدارک حقوقی و حاکمیتی: این مدارک شامل مدارکی است که هویت حقوقی شرکت و سازمان را مشخص می‌کند. از جمله این مدارک می‌توان به اسناد و اطلاعات ثبتی سازمان‌ها، مدارک ثبتی صاحبان تجارت، مجوزهای حاکمیتی نظیر مجوزی که نشان دهد سازمان در حوزه مربوطه مشغول به فعالیت است و … اشاره کرد.

لازم به ذکر است بدانید برخی از این مدارک الزامی و برخی اختیاری است. به‌عنوان‌مثال، ارائه مدارکی نظیر اطلاعات و اسناد ثبتی شرکت. نام و نشان شرکت، اثبات حوزه فعالیت و آدرس دفتر مرکزی، اجباری است. سایر موارد به مرکز و مرجع صدور گواهینامه ایزو بستگی دارد. معمولاً مراکزی که تحت اعتبار و تأیید IAF هستند سخت‌گیری بیشتری نسبت به سایر مراکز دارند.

مراحل ارائه مدارک جهت دریافت گواهینامه ایزو؟

برای ارائه مدارک جهت اخذ گواهینامه ایزو باید مراحلی طی شود که عبارت‌اند از:

  • حتماً اطلاعات و مدارک سازمان را با یک مشاور خبره و متخصص در میان بگذارید و این مشاور از سازمان و اسناد و مدارک شما بازدید کند.
  • مستندسازی‌های لازم را انجام داده و سیستم مدیریت و کنترل کیفیت را در سازمان پیاده‌سازی نمایید.
  • حتماً مدارک و اطلاعات اجرایی خود را به مرکز صادرکننده مدنظر ارائه دهید.
  • برای انجام ممیزی و صدور گواهینامه، اطلاعات کامل ثبتی سازمان و شرکت خود را ارائه دهید.

البته این مراحل، عمومی هستند و باتوجه‌به مرجع صدورکنند امکان دارد تغییر کنند.

 

اعتبار گواهینامه ایزو چه مدت است؟

معمولاً اغلب گواهینامه‌های ایزو، ۳ساله هستند و در هرسال باید تمدید گردند.

 

دریافت گواهینامه ایزو چه مدت طول خواهد کشید؟

حالا شما متوجه شده اید که ایزو چیست. اما باید بدانید که مدت زمان پروسه اخذ گواهینامه ایزو با توجه به‌اندازه پیچیدگی‌های هر تجارتی، متفاوت است. ولی به طور کلی، حدود 6 تا 12 ماه طول می‌کشد تا یک سازمان، این گواهینامه را دریافت کند.

در این مدت زمان باید مراحلی نظیر طراحی استانداردها و الزامات، اجرا و مستندسازی، بررسی و ممیزی و صدور و اخذ گواهینامه ایزو انجام گیرد.

البته باید یادآوری کنیم اگر نیازمند ایزوی فوری هستید می‌توانید زودتر از زمان اعلام شده، این گواهینامه را دریافت کنید.

ولی دریافت این گواهینامه از مراکزی که دارای اعتبار IAF هستند یک یا دو روزه امکان‌پذیر نیست. مدت زمان دریافت فوری گواهینامه ایزو با توجه به اعتبار مرکز، متفاوت است.

به این صورت که اگر تحت اعتبار IAF باشد ۳۰ روز زمان نیاز دارد. اما گواهینامه‌های غیر IAF که چنین اعتباری ندارند یک هفته زمان می‌برند.

 

ISO چیست؟
روش دریافت گواهینامه ایزو چیست؟

هزینه دریافت ایزو؟

به دنبال پاسخ این سوال که ایزو چیست حالا قصد داریم بررسی کنیم که عوامل موثر بر هزینه دریافت ایزو چیست؟ و این هزینه چقدر است؟

مطمئناً یکی از مهم‌ترین فاکتورها در زمان اخذ گواهینامه ایزو، هزینه این پروسه است. در این راستا باید متذکر شویم هزینه دریافت ایزو برای هر شرکت و سازمانی متفاوت است و به‌راحتی نمی‌توان هزینه‌های آن را برآورد نمود.

چرا که فاکتورهای مختلفی مثل حجم و ارتباط بین فرایندها، تعداد پرسنل و … بر روی هزینه این گواهینامه تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، هزینه دریافت گواهینامه ایزو برای یک شرکت کوچک با ۱۰ پرسنل، متفاوت از یک شرکت خودروسازی بزرگ است.

البته باید این نکته را یادآوری کنیم مهم‌ترین بخش هزینه‌های این گواهینامه مربوط به هزینه‌های ممیزی است. همان‌طور که اشاره نمودیم اخذ این گواهینامه، دارای مراحل مختلفی است که ممیزی یکی از مهم‌ترین آن‌ها است.

به طور کلی، هزینه اخذ ایزو با توجه به فاکتورهای زیر متفاوت است:

  • هزینه ممیزی
  • تعداد پرسنل
  • زمینه فعالیت شرکت به این صورت که هرچه فعالیت آن پیچیده‌تر باشد تعداد روز ممیزی و تعداد پرسنل بیشتر می‌شود
  • میزان پیچیدگی فعالیت سازمان

 

برای دریافت مشاوره در زمینه‌ی اخذ گواهینامه‌ی ایزو با ما در تماس باشید!

5/5 - (21 امتیاز)

2 دیدگاه دربارهٔ «ایزو چیست و از کجا ایزو بگیریم؟ + مراحل دریافت»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا

همین حالا محیط کار خود را با آفاق ایمن کنید !

همین الان فرم زیر را کامل کنید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند.